erdely-logo
erdely

Látnivalók Erdély

erdely-logo

Lázár kastély (1km)

szarhegyi lazar kastely

A 17. századi erdélyi építészet egyik legszebb alkotása, a gyergyószárhegyi Lázár-kastély pártázatos reneszánsz épület Székelyföld legvonzóbb főúri hajléka volt.

Gyilkos-tó (32km)

gyilkos-to gyergyoszentmiklos

A Gyilkos-tó Erdély egyik legismertebb tájképe, páratlan látvány a rozsdás vörös víztükörből meredező fatörzsek csonkjaival és a tó mögötti Kis-Cohárd irdatlan nagy sziklatömbjével.

Madarasi-Hargita (58km)

madarasi-hargita

A Madarasi-Hargita a leglátogatottabb hegycsúcs a Hargitában.A fenyvesek között kitekintve, a szélrózsa minden irányába több tíz kilométerre, sőt egyes irányokba akár 100 kilométerre is ellátunk.

Szent Anna-tó (108km)

szent-anna-tó

"Vannak nagyszerűbb, pompásabb, elragadóbb látványok Erdély tájai közt, de oly magasztos alig lehet több, mint a Szent Anna tava."
- Jókai Mór

Medveles (8km)

medveles-gyergyo

A Medvelesre minden nap 2 alkalommal van lehetőség, a reggeli órákban, illetve délutáni órákban.

Parajdi-sóbánya (52km)

parajdi-sóbánya

A Sóbánya a szórakozások gazdag tárházát biztosítja. Világítással és szellőztető rendszerrel ellátott tárnákban alakítottak ki kalandparkot, játszóteret.

Békás-szoros(38km)

békás-szoros

Ez a lélegzetelállító természeti képződmény meredek és magas (100-360m) sziklafalak között vezet. A hasadékvölgy a legdrámaibb hatású átkelőhely a Kárpátokon.

Somlyói-kegyhely(55km)

Csiksomlyoi-bucsu

A templom legértékesebb tárgya a Szűz Mária kegyszobra. A XVI. század elején reneszánsz stílusban készült, hársfából. A kegyszobor a Mária-zarándoklatok középpontjában áll.

SZÁRHEGY WEATHER

Gyergyószárhegy

Története

A legelső írásos adatok a faluról az 1332-34-es pápai tizedjegyzékben találhatók, a Szárhegy nevet a XV. Század okleveleiben használták először. A falu múltja szorosan összefügg a Lázár-dinasztia történetével és a nagyúri család ősi fészkével, a Lázár-kastéllyal.
A település Gyergyószentmiklóstól 6 km-re található Észak -Nyugati irányban. A 770 méter tengerszint feletti magasságban települt községet az erdélyi körvasúton, illetve a 12-es műúton Maroshévíz felől vagy Gyergyószentmiklós felől lehet megközelíteni.

gyergyoszarhegy

A Szárhegy (Tarhegy) név kopasz, csupasz, tar hegyet jelent. A XVII. század húszas éveiben Lázár István, Bethlen GáborBethlen Gábor unokatestvére, aki a vidék legtekintélyesebb embere volt, kastéllyá alakította át a szárhegyi udvarházat, majd fia, ugyancsak István, feltételeket biztosított a ferencrendi zárda megalakításához.
Ebben az időben Szárhegy a Gyergyói medence közigazgatási, politikai és művelődési központja lett.A faluban Erdély egyik legértékesebb reneszánsz kastélya, a Gyergyói-medence legfontosabb és egyben egyetlen római-katolikus kolostora és kolostortemploma, egyetlen középkori plébánia temploma található, amleynek szentélye ma is őrzi a gótikus stílusjegyeket, művésztábora és szobortelepe van, valamint méltán híres a szárhegyi káposzta, amit Szárhegyikumnak is nevezhetünk, hiszen messze földön ismerik.

szarhegy

Lázár-kastély

Székelyföld büszkesége, az erdélyi reneszánsz legszebb építészeti remeke a hargitai Gyergyószárhegyen található Lázár-kastély. A székelység sorsának alakításában komoly szerepet vállaló Lázár grófi család egykori székhelye napjainkban a honi képzőművészet közös műhelyeként, alkotótáboraival és kurzusaival a régió fontos kultúrateremtő és ápoló elemévé lett, az itt készült alkotások kiállításainak helyszíne. 1450 és 1532 között épült több szakaszban.
Még az 1500-as években itt nevelkedik Lázár Druzsina gyermekeként Bethlen Gábor, későbbi erdélyi fejedelem.

szárhegy-kastely

Más híres személyek is megfordultak a kastélyban, Mihnea havasalföldi fejedelem egy éven át rejtőzködött a Lázár-kastélyban miután a törökök elűzték, míg IV. Péter moldvai fejedelem 11 évet töltött el itt 1527 és 1538 között. Az udvarház Székelyföld fontos katonai-igazgatási központja volt.
1967-től kezdődött meg két évtizedes restaurálása. Helyreállítják a központi épületrészt, majd a Lovagterem és a Gólyás bástya is elkészül, majd ezután a Túrós bástya és az Asszonyok terme is.
A kastély 2014 elejétől ideiglenesen zárva tart a látogatók elől! Természetesen kívülről meg lehet nézni a szép épületet.

lazar-kastely

lazar-kastley-lovagterem

Ferences kolostor

A templom Nagyboldogasszony tiszteletére van felszentelve, búcsúja augusztus 15-én van. Az 1900-as évek elejéig a kolostorban egy általános iskola is működött a ferences szerzetesek vegezésével.
1974-től Művésztelep alakult Szárhegyen, ami 2006-ig a kolostorban is működött, napjainkban a régi, ferencesek által működtetett iskola felújított épületében található. A kolostor udvarában a Dévai Szent Ferenc Alapítvány gyermekotthona működik.
Bővebben: Szárhegyi Ferences-kolostor

ferences-kolostor

Romai katolikus erődtemplom

A falu első temploma 1235-ben épült a hagyomány szerint a Bányának nevezett helyen, ahol régen márványt bányásztak. A 15. században a román kori templom helyébe gótikus templomot építettek.
A templom déli oldalán kőbe vésve az 1400-as évszám olvasható, amely valószínűleg az átépítés dátumát jelzi. 1488-ban épült a torony, amelynek dátuma szintén bevésve látható.

plebaniatemplom-szarhegy

A templomban található egy 13. századi homokkőből készült keresztelőkút darabja, amelyet a bukaresti Történelmi Múzeumban állítottak ki. A sekrestye régi padlásán egy különleges középkori faldísz látható, amelyen egy futó kutya alakja fedezhető fel. Az altemplomban a Lázár család tagjai vannak eltemetve. A templom előtt értékes kőkeresztek találhatók, a legrégebbi az 1660-as évekből származik

katolikus-templom-1969

Güdüc

Gyergyószárhegyhez tartozik Güdüc, egy kis hegyi település, ahová a környékbeliek szivesen járnak weekendezni. A közel 800 méteres magasságban létesült kis falu, mint a környéken sok esetben a községközponttól távolabbi határrészen alakult ki, eredetileg a kaszálók és az állattenyésztés miatt létesítették.

guduc

Güdüc nemcsak nyáron, télen is csodaszép. Fenséges dombok, sötétzöld fenyők szegélyezik az útvonalat. Ez a mesés környék az elmúlt években rohamos fejlődésnek indult, belátható időn belül turistaparadicsommá fejlődhet.
Csak 2007-ben közel 20 ház épült itt és remek sportolási lehetőségeket nyújt a környék, ugyanakkor edzőtáborok szervezésére ad lehetőséget. Még télen sem áll meg az élet, a dombokon szánkózók, sielők és snowbordosok csúsznak a havon. Minden évben itt rendezik meg a Güdüc MTB bicikliversenyt.

guduc-ghidut

Szerzői jog © 2020. Minden jog fenntartva.(under construction)